تبلیغات
.:: دانشجوی دامپزشکی ::. - پرورش مرغ بومی برای روستاییان
.:: دانشجوی دامپزشکی ::.
میزان مدنیت یک جامعه را از رفتار مردم آن با حیوانات میتوان تشخیص داد.(مهاتما گاندی)
صفحه اصلی پست الکترونیک آخبر خوان تماس با مدیر طراح قالب
به وبلاگ دانشجوی دامپزشکی خوش آمدید
پرورش مرغ بومی برای روستاییانمرغ بومی

دلایل اهمیت پرورش و نگهداری مرغ بومی در روستاها

-        بهبود تغذیه روستاییان، ایجاد اشتغال و بهبود در آمد آنان.

-        مرغ بومی در برابر شرایط نامساعد زیستی و بیماری‌ها مقاومت بیشتری دارد.

-        گوشت مرغ و تخم مرغ دارای ارزش غذایی زیادی بوده وتأمین كننده پروتیین  حیوانی روستاییان می باشد.

-        گوشت مرغ به خاطر سهل الهضم بودن، می تواند غذایی مناسب برای افراد كهنسال یا بیمار روستایی باشد.

-        خانوارهای روستایی فاقد زمین نیز، توانایی نگهداری از چند قطعه مرغ را با حداقل امكانات دارند.

-        پرورش مرغ بومی و تولیدات آن، واحد تولیدی كوچكی را به وجود می آورد  كه نیاز به تكنولوژی خاصی ندارد.

به ادامه مطلب بروید

برای شروع كار  پرورش مرغ، راه‌های متفاوتی وجود دارد:

-        استفاده از مرغ بومی تخم گذار

-        استفاده از تخم مرغ نطفه دار برای جوجه كشی

-        خرید جوجه یكروزه بومی مناسب از مراكز تایید شده

-        خرید جوجه 1 تا 2 ماهه و پرورش آنها

 

انتخاب نژادهای تخم گذار:


- از نظر ظاهری، مرغ تخم گذار، سرحال، قوی پر تحرك و بسیار پرخور است.
- جوجه‌های نژاد تخم گذار از 4 تا 6 ماهگی به تخم می‌آیند. به علاوه، جوجه خروس های این نژاد هم زودتر به بازار مصرف میرسند.
-  حدود 18 تا 20 مرغ بومی تخم گذار، می تواند برای یك خانوار 6 نفری، دست كم یك تخم مرغ به ازای هر نفر در روز تولید نماید.


پرورش جوجه بومی یكروزه :

-        جوجه‌های یكروزه باید تا چند هفته اول در محلی گرم، نگهداری شوند.

-        دمای محل نگهداری جوجه‌های یكروزه در ابتدا باید حدود32 تا 35 درجه سانتی گراد باشد.

-        با رشد و پردرآوردن، به تدریج نیاز آنها به دمای محیط كاهش می یابد و باید كم كم دما را كاهش داد، تا در 9-7 هفتگی به حدود 22 درجه برسد. 

 

مهم ترین مشكل مرغداری بومی دركشور ما، زیاد بودن تعداد تلفات جوجه‌هاست كه با انجام برخی اقدامات، می توان تلفات را كاهش داد.

1.بیماری‌ها، مراجعه نكردن به موقع به دامپزشكی و نزدن واكسن لازم، باعث مرگ و میر جوجه‌ها می‌شود.

2.مراقبت نكردن به موقع و مناسب، از جمله عدم تهیه دان خوری وآب خوری متناسب با تعداد و سن جوجه‌ها، می تواند موجب بروزآسیب های فیزیكی به آنها شود.

3.فراهم نبودن شرایط بهداشتی جایگاه، تغذیه و آب آشامیدنی.


جایگاه مرغ

دلایل ساخت جایگاه برای مرغ ها:

-        محافظت آنها از باد، برف، باران، نور مستقیم خورشید و تغییرات شدید آب و هوایی،

-        محافظت و كنترل آسان تر جوجه‌ها،

-        جمع آوری راحت تر تخم مرغ ها در جایگاه و كاهش آلودگی و شكستگی آنها،

-        پیشگیری از گسترش بیماری‌ها.


شرایط احداث جایگاه

-        با توجه به نوع آب وهوا و امكانات روستا، جایگاه مرغ از آجر، سنگ، بلوك سیمانی و... ساخته شود.

-        كف جایگاه باید از زمین بلندتر باشد. جنس كف آن سیمانی بوده و شیب ملایمی داشته باشد تا به راحتی شسته شود.

-        استفاده از كاه و كلش (پوشال) یا خاك اره به قطر 5 تا 15 سانتی متر در بستر جایگاه.

-        جایگاه مرغ باید طوری ساخته شود كه در زمستان گرم و در تابستان خنك باشد.

-        برای مرغ ها چوب خواب در نظر گرفته شود تا در هنگام شب روی آن استراحت كنند.


احداث فضای باز

-  در نظر گرفتن فضای باز در محوطه جلوی جایگاه برای مرغ ها لازم است تا بتوانند در آنجا فعالیت كنند و از هوای آزاد استفاده نمایند.

-  فضای باز باید با توری محصور شده باشد. بهتر است در قسمتی از آن سایه بان ساخته شود تا در روزهای بارانی مرغ ها را محافظت كند.

-  مساحت آن معمولاً 2 برابر مساحت لانه است و برای هر چهار مرغ، 2 متر مربع فضای آزاد لازم است.

-  كاشت بعضی از علوفه مثل جو و شبدر در محل گردش مرغ ها برای استفاده آنان مفید است. 

 

محل استراحت

-  چون بر حسب غریزه، مرغ ها عادت دارند در جاهای بلند استراحت كنند، نصب چوب خواب در آشیانه بسیار مفید بوده و باعث می‌شود كه مرغ ها از نشستن بر روی ظروف آب خوری و دان خوری خودداری كنند. در نتیجه این ظروف كم تر در معرض آلودگی به مدفوع  قرار می گیرند.

-  ضخامت چوب در حدود 3 سانتی متر، 

-  طول آن به ازای هر مرغ 20 تا 25 سانتی متر

-  و ارتفاع «برای جوجه‌ها 40 سانتی متر» و «برای مرغ ها، بالغ بر 90 سانتی متر» می باشد.

 

بهداشت جایگاه

-  جمع آوری فضولات مرغ ها از جایگاه‌ها، از شیوع بسیاری از بیماری‌ها جلوگیری می كند. پس لازم است هر 7 تا10 روز یك بار، فضولات درون جایگاه‌ها جمع آوری شده،  كف جایگاه تمیز شود و بستر كف جایگاه نیز تعویض گردد.

-   شستشو و ضدعفونی مداوم وسایل مرغداری را هرگز نباید فراموش كرد. هر 10 روز یك بار باید آب خوری‌ها و دان خوری‌ها را خوب شست  و با مواد مناسب ضد عفونی كرد.

-  برای ضد عفونی جایگاه می توان از آب آهك 5 درصد (5 كیلو آهك در 100 لیتر آب) و یا محلول‌های ضد عفونی كننده موجود در داروخانه‌های دامپزشكی استفاده كرد. هنگام استفاده از این محلول ها باید به دستور تهیه و مصرف آنها توجه شود.


نکات بهداشتی در پرورش مرغ بومی

1.جوجه‌ها را نباید در لانه‌هایی كه قبلاً مرغ در آن بوده قرار داد، مگر این كه لانه به طور كامل تمیز و ضد عفونی شود.

2.ظرف های آب خوری مرغ ها و جوجه‌ها باید به طور مرتب با پارچه تمیز و آب، شسته و تمیز شود.

3.دان خوری باید تمیز نگه داشته شود. همچنین دانه‌هایی كه با فضولات مرغ ها و جوجه‌ها مخلوط شده و یا كپك زده اند، باید دور ریخته شوند.

4.از ورود مرغ های بیمار به جمع مرغ های سالم باید پیگیری شود. محل نگهداری آنها باید در جایی جداگانه و دور از مرغ های سالم باشد.

5.لاشه مرغ ها و جوجه‌های مرده باید فوری از لانه خارج شده، سپس به همراه آهك در خاك دفن گردیده یا سوزانده شود.


تغذیه مرغ بومی

-  كلیه احتیاجات مرغ‌های بومی روستاها، تا حد امكان از همان منابع موجود در روستا یا منطقه تأمین خواهد شد.

-  یكی از خصوصیات برجسته مرغ‌ها بومی عادت داشتن به شرایط تغذیه ای در روستا است. این مرغ‌ها می توانند 30 تا 40 درصد غذای خودشان را از طریق چرای آزاد و بقیه آن را با غذای دستی تأمین كنند

-  خوراك مرغ بومی متشكل از ضایعات كشاورزی، اضافه و دور ریز غذای روستاییان، پسچرعلوفه و سبزیجات و جانداران ریز مانند بعضی از كرم ها و حشرات می باشد كه می توان با اضافه كردن مقداری مكمل غذایی، كیفیت غذایی آنان را بالا برد.


آب مصرفی مناسب

-  طیور به آب تازه و تمیز در تمام اوقات نیاز دارند. شرایط معمولی هر 4 مرغ در شبانه روز، یك لیتر آب مصرف می كنند. در آب و هوای گرم این مقدار بیشتر می‌شود.

-  در روزهای سرد سال باید مراقب یخ زدن آب خوری‌ها بود و در روزهای گرم برای خنك ماندن آب خوری‌ها، آنها را باید در زیر سایه قرار داد.

-   كمبود آب ممكن است موجب بروز تخم مرغ خوری مرغ‌ها شود. برای هر 50 قطعه مرغ، یك آب خوری كله قندی نیاز است.




پرورش مرغ بومی برای روستاییان


نوع مطلب : طیور، 
برچسب ها : پرورش مرغ بومی، پرورش مرغ در روستا، پرورش مرغ در خانه، مرغ بومی، نگهداری مرغ بومی، مرغ، ژرورش مرغ،
لینک های مرتبط : بازرسی بهداشتی تخم مرغ، پاورپوینت پرورش مرغ گوشتی، عکسهای مراحل تکامل جنین در تخم مرغ،

 
لبخندناراحتچشمک
نیشخندبغلسوال
قلبخجالتزبان
ماچتعجبعصبانی
عینکشیطانگریه
خندهقهقههخداحافظ
سبزقهرهورا
دستگلتفکر
نظرات پس از تایید نشان داده خواهند شد.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
درباره وبلاگ


با سلام
امـین زمـانی پـور فـارغ الـتحـصیل رشـته دکـترای حرفـه ای
دامپزشکی هستم.

هـدف مـن از تــهـیـه ایـن وبـلاگ قـرار دادن اطـلاعـاتــی در
زمینه دامپـزشكی در دسترس دانشجویان و عـلاقـه مندان
به این رشته میباشد.
امیـد اسـت كـه مطـالب وبـلاگ مـفیـد واقـع شـود.

در صـورت داشـتن سـوال در زمـینه دامـپـزشـكـی میـتوانیـد
سـوالات خـود رادر بـخـش نـظـرات وارد كـرده كـه در اولـیـن
فرصت بـه آنهـا پاســخ داده مـیشـود و مـیتوانیـد در بـخـش
پاسخ به سوالات جواب خود را مشاهده نمایید.

یا اینکه به آدرس زیر ایمیل بفرستید.

ایمیل : aminzamanipor@gmail.com

کانال تلگرام : https://telegram.me/veterinarymedicine
مدیر وبلاگ : دکتر امین زمانی پور
آخرین مطالب
دوستان دامپزشک
نظرسنجی
نظر شما در مورد نرم افزار دامپزشک همراه چیست؟








آمار وبلاگ
  • کل بازدید :
  • بازدید امروز :
  • بازدید دیروز :
  • بازدید این ماه :
  • بازدید ماه قبل :
  • تعداد نویسندگان :
  • تعداد کل پست ها :
  • آخرین بازدید :
  • آخرین بروز رسانی :
امکانات دیگر
Check PageRank filesell
ایمیل به مدیر وبلاگ
نام و نام خانوادگی
آدرس ایمیل
کلیه حقوق این وبلاگ برای .:: دانشجوی دامپزشکی ::. محفوظ است